۱
توصيه به ديگران
۲
دوشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۲
نمره خوبی در حوزه اقتصاد مقاومتی نداریم/ معیار اقتصاد نباید متر سیاسی باشد
دشمن جنگ اقتصادی بزرگی علیه ما راه انداخته، ۱+۵ که به صورت مشخص با ما درگیری ظاهری و باطنی دارد بنابراین مشکلاتی که گفتم، یکی هم تهدیدهای بیرونی است که مجموعه ی این تهدیدهای بیرونی، نارسایی ها و تجربیات داخلی تبدیل شده است به یک نسخه اداره امور اقتصادی که الان برای این نسخه بعنوان اقتصاد مقاومتی برنامه ریزی می کنیم.
نمره خوبی در حوزه اقتصاد مقاومتی نداریم/ معیار اقتصاد نباید متر سیاسی باشد
Share/Save/Bookmark
به گزارش سرویس فرهنگ و جامعه عصر امروز رهبر انقلاب در دیدار اخیر خود  با کارگران به مباحث مهمی اشاره کردند و بار دیگر به موضوع «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» اشاره و تصریح کردند: «پیام اصلی «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» این است که مسئولان باید برای یکایک بندهای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، برنامه‌ریزی و آنها را به ‌صورت واقعی اجرا کنند.» 

بنا بر این گزارش چند سالی می شود که رسیدن به یک اقتصاد درون زا دغدغه مقام معظم رهبری است و همواره نسبت به جدی گرفتن و اهتمام ورزیدن نسبت به آن به مسئولان تاکید می کنند. اما اینکه بعد از چند سال و بارها و بارها تاکید مقام معظم رهبری در این خصوص مسئولان تاکنون چه  اقداماتی انجام داده و چه مقدار برنامه ریزی برای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی داشته اند و یا حتی چه گام هایی را در اقدام و عمل برداشته اند؟ و از طرفی برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی وظیفه مردم در این برهه زمانی چیست؟

چنانکه رهبر انقلاب تولید داخلی را امری مقدس شناخته و حمایت از آن، یک «وظیفه» تلقی می کنند که مردم باید در این عرصه خود را نشان دهند. همچنین عنوان می کنند «در عرصه‌هایی که تولید داخلی داریم، وارد کردن و فروش و مصرف کالاهای
از نظر معادن هم ما تقریبا جدول مندلیف را در کشور داریم؛ یعنی اینکه ما تمام مواد معدنی که امروزه در جهان مورد استفاده و به نوعی دارایی است را داریم ولی متأسفانه ۲۰درصد آن را بیشتر استفاده نمی کنیم.
خارجی باید به‌عنوان یک ضد ارزش تبلیغ و شناخته شود.»

سوالاتی است که ما را پای سخنان «یحیی آل اسحاق» از فعالان اقتصادی و رئیس پیشین اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نشانده است. این مصاحبه را پیش رو دارید. 

*عصر امروز: بفرمایید گام های مسئولان را در مسیر رسیدن به یک اقتصاد درون زا چطور ارزیابی می کنید؟ و اینکه طی این سال ها از زمان طرح اقتصاد مقاومتی توسط رهبر تقلاب تاکنون چه برنامه ریزی هایی برای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی انجام شده است؟

ببینید اقتصاد مقاومتی در حقیقت مجموعه  هزینه، فایده ها وفرصت ها همچنین چالش هایی که ما ظرف ۳۷ سال گذشته در حوزه  اقتصاد داشتیم که بابت آن هزینه های فراوانی هم متقبل شده ایم. در عین حال در بعضی موارد هم استفاده ها و فایده هایی هم بردیم و مجموعش آنچیزی است که در اقتصاد کشور انجام شده است.

بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری و بقیه دست اندرکاران (مجلسی ها، دولتی ها، صاحب نظران و کسانی که در حوزه اقتصاد فعالیت می کنند) ما نمره خوبی در برنامه ریزی و عمل به اقتصاد مقاومتی نیاورده ایم. علی رغم اینکه در خیلی از حوزه ها، از جمله نظامی، منطقه ای، فناوری، حوزه های مختلف اقتدار و مقاومت در مقابل دشمن و جنگ خوب که گاهی همه را هم به تعجب واداشته است که البته عنایت الهی هم بوده است و نمره های بسیار بالایی را آوردیم.

ولی متأسفانه در حوزه  اقتصاد نمره قبولی و نمره خوبی نداریم. این در شرایطی است که امکانات و آورده هامان اگر از رقبای خودمان بالاتر نباشد، پایین تر هم نیست یعنی ما از نظر منابع نیروی انسانی بنا بر آنچه که همه صاحبنظران سازمانهای جهانی می گویند توسعه یافته ترین درمنطقه
متأسفانه در حوزه اقتصاد نمره قبولی و نمره خوبی نداریم. این در شرایطی است که امکانات و آورده هامان اگر از رقبای خودمان بالاتر نباشد، پایین تر هم نیست یعنی ما از نظر منابع نیروی انسانی بنا بر آنچه که همه صاحبنظران سازمانهای جهانی می گویند توسعه یافته ترین درمنطقه هستیم
هستیم؛ از نظر انسان های تحصیل کرده و بارور شده، بالای پنج میلیون نفر فارغ التحصیل و دانشجو داریم.  به تعبیری حدود پانزده میلیون نفر فارغ التحصیل دانشگاهی ما در رده های مختلف مربوط به گذشته و حال در کشور اکنون فعال هستند. پس از نظر نیروی انسانی و تحصیل کرده و خصوصا جوان یعنی متوسط سنی بالای ۶۰درصد از جامعه حدود ۳۰ سال است در وضعیت مطلوبی قرار داریم.

از نظر استعدادی هم استعداد متوسط به بالا داریم و از نسل آریایی هستیم. از نظر اعتقادات و آرمان ها هم معتقد به کامل ترین ادیان الهی یعنی اسلام هستیم لذا از نظر انسانی، اعتقادات، آرمانها و استعدادها مشکلی نداریم و خیلی هم خوب هستیم. از نظر منابع طبیعی هم باز به همین ترتیب بعنی از نظر نفت و گاز و انرژی که امروزه یکی از بزرگترین آورده های هر کشوری است، ما در وضعیت خوبی هستیم چنانچه از نظر ذخایر نفت و گاز همیشه یا اول یا دوم هستیم.

از نظر معادن هم ما تقریبا جدول مندلیف را در کشور داریم؛ یعنی اینکه ما تمام مواد معدنی که امروزه در جهان مورد استفاده و به نوعی دارایی است را داریم ولی متأسفانه ۲۰درصد آن را بیشتر استفاده نمی کنیم. از نظر موقعیت جغرافیایی هم ما بهترین موقعیت را به لحاظ استراتژیک در منطقه داریم و با ۱۵تا کشور، همسایه هستیم همچنین در ارتباطات منطقه ای بیشترین ارتباطات را داریم.

از نظر سرمایه گذاری های قبلی که کردیم، ظرفیت های تاریخی، ظرفیت های اجتماعی و زیر بناهایی که مخصوصا بعد از انقلاب انجام شده، وارد هر شهری که شویم دو سه تا شهرک صنعتی مملؤ از ماشین آلات جدید، زیر بناها آب، برق، گاز، جاده و سوله همه اینها را داریم. ولی کشور هایی مثل ترکیه، کره و اندونزی نسبت به ما در  یک رده بالاتری از نظر اقتصاد هستند در حالیکه امکانات و  آورده ما بالاتر است.پس چرا نمره قبولی نداریم؟

یکی از دلایل این امر بر می گردد به میزان
آنچه که الویت دارد در تصمیم گیری های حاکمیتی بیشتر اولویت دارتر از هر چیزی مسایل سیاسی است. ظرف ۳۷ سال گذشته سایه مسایل سیاسی برهمه مسایل اقتصادی چربیده یعنی باید و نباید، زشت و زیبا، خوب و بد و حتی اقتصاد با متر سیاسی متر شده است.
تدبیر ما یعنی تدبیرهایی که برای اداره امور اقتصادی کشور داشتیم که تدبیر جامع و کاملی نبوده است. اولین مشکل ما عبارت بود از اینکه نظام تدبیر ما، دیدگاه هایمان، سیاست ها و خط مشی هایمان، برنامه ها و فرآیند های عملیاتی مان مطابق با آنچه که باید باشد، نبوده است.

پس یکی از مشکلات ما نظام تدبیر ما بود. یکی دیگر از مشکلات ما مسایل سازماندهی و نظام مدیریت ما در اجرای مسایل اقتصادی است. یک مشکل دیگر ما حاشیه بودن اقتصاد نسبت به حوزه  سیاسی بوده که این خیلی مهم است یعنی اقتصاد ما هنوز به متن نیامده و در حاشیه قرار دارد. 

یعنی آنچه که الویت دارد در تصمیم گیری های حاکمیتی بیشتر اولویت دارتر از هر چیزی مسایل سیاسی است. ظرف ۳۷ سال گذشته سایه مسایل سیاسی برهمه مسایل اقتصادی چربیده یعنی باید و نباید، زشت و زیبا، خوب و بد و حتی اقتصاد با متر سیاسی متر شده است.

اگر بگوییم یک کاری باید  انجام شود از شکار اقتصادی تا سرمایه گذاری برای یک توسعه، تجارت، صادرات و حتی واردات با مقیاس سیاسی سنجیده می شود که آیا از نظر سیاسی این درست یاغلط است. در اداره امور یک بنگاه در تخصیص منابع در جهت گیری های نوی توسعه، همه و همه یعنی هر مسأله ای که در حوزه اقتصاد مطرح شده با سیاست اندازه گیری شده است و به همین دلیل است که عملکرد ما در حوزه اقتصاد همچنین اقتصاد مقاومتی قابل قبول نیست.

در صورتی که جنس مسأله سیاسی با جنس مسأله اقتصادی  متفاوت است. مسأله سیاسی بیشتر مسائل حوزه  قدرت است که چگونه قدرت را به دست بگیرم؟ چگونه از قدرت رقیب جلوگیری کنیم؟ چگونه مجلس برویم؟ چگونه رییس جمهور و عضو شورا شویم؟ در حالیکه اقتصاد، حوزه سوده، فایده است، درآمد ملی است، بهره وری است، کیفیت است، خدمات است، خدمات بعد از فروش است، معیشت
شاید به دلیل همین ورود سیاست در حوزه اقتصاد است که تاکنون نتوانسته ایم برنامه ریزی های موفقی داشته و به نتیجه برسیم و در نهایت این شده است که علی رغم داشتن منابع نتوانسته ایم از این ظرفیت ها بهینه استفاده کنیم.
است.

از دیگر سو حوزه سیاسی معمولا کوتاه مدت و حوزه اقتصادی بلند مدت است یعنی یک سرمایه گذاری که امروز انجام شود نهایتا ۴ سال دیگر جواب می دهد. حوزه اقتصاد احتیاج به ثبات دارد احتیاج به آرامش دارد بعضا در حوزه ی سیاسی شوک لازم است یعنی باایجاد یک شوک و یک تلاطم طرف مقابل به نتیجه می رسد و ضربه می خورد.

شاید به دلیل همین ورود سیاست در حوزه اقتصاد است که تاکنون نتوانسته ایم برنامه ریزی های موفقی داشته و به نتیجه برسیم و در نهایت این شده است که علی رغم داشتن منابع نتوانسته ایم از این ظرفیت ها بهینه استفاده کنیم.

مهم تر از همه اینکه در اقتصاد موضوع زمان مطرح است. یعنی همین زمانی که ما در گیر تلاطمات اقتصادی بودیم رقبای ما فرسنگ ها از ما جلوتر رفتند و اگر نگاه کنید، در این فرآیند ۳۷ ساله تقریبا تمام تئوری ها و مدل های اقتصادی را پیاده کردیم.

اقتصاد جنگی، اقتصاد دولتی که ۸۰ درصد اقتصادمان بوده است، اقتصاد مدیریت شده، اقتصاد سرمایه داری، اقتصاد با موضوع بانک جهانی، اقتصاد با موضوع رفاه زمان آقای احمدی نژاد، اقتصاد اعتدال زمان آقای روحانی، هر مدلی که در اقتصاد عمل کردند کشورهای مختلف در تاریخ های مختلف، همه را مااینجا پیاده کردیم.

لذا اگر نگاه کنید قوانین ومقررات، فرآیندها و سیاست های اقتصادی ما ملقمه ای از همه مدلها است. بعد از ۳۷سال حدود ۴،۵ سال است که مقام معظم رهبری به جد خودشان وارد صحنه شدند و راهکارهای متناسب با شرایط ارائه کردند. دشمن بد کردار ما که از اول انقلاب با ما بوده، به عناوین مختلف با ما درگیر شده  است. دشمن در همه صحنه ها از جنگ نرم تا فرهنگی که شکست خورده راهی را که انتخاب کرده حوزه  اقتصادی بوده است.

دشمن جنگ اقتصادی بزرگی علیه ما راه
بی اعتمادی به اقتصاد درونزا کمک کننده نیست چرا که اگر ارتباط با آمریکا قرار بود نتیجه داشته باشد چرا پیش از انقلاب و یا در کشور های دیگر که با این کشور در ارتباط هستند جوابگو نبوده است.
انداخته، ۱+۵ که به صورت مشخص با ما درگیری ظاهری و باطنی دارد بنابراین مشکلاتی که گفتم، یکی هم تهدیدهای بیرونی است که مجموعه ی این تهدیدهای بیرونی، نارسایی ها و تجربیات داخلی تبدیل شده است به یک نسخه اداره امور اقتصادی که الان برای این نسخه بعنوان اقتصاد مقاومتی برنامه ریزی می کنیم.

*عصر امروز: چرا هنوز اقتصاد مقاومتی آنطور که باید به ثمر ننشسته و برخی آن را باور نکرده اند؟ الگوهای این افراد برای جایگزینی با اقتصاد مقاومتی چیست و آیا در ایران پاسخگو هست؟ آیا بی اعتمادی به اقتصاد مقاومتی و اعتماد به رابطه با آمریکا می تواند گره های اقتصادی کشور را باز کند؟

به دلیل همان ملاحظات سیاسی که عرض کردم و اینکه اقتصاد با مقیاس سیاست سنجیده می شود و خوب و بد آن بر این اساس برایش برنامه ریزی می شود. نسخه های غیر بومی و جایگزین نیم تواند در کشور ما پاسخگو باشد چنانچه این تجربه در سال های قبل هم وجود داشته است.

بی اعتمادی به اقتصاد درونزا کمک کننده نیست چرا که اگر ارتباط با آمریکا قرار بود نتیجه داشته باشد چرا پیش از انقلاب و یا در کشور های دیگر که با این کشور در ارتباط هستند جوابگو نبوده است.

* عصر امروز: وظیفه مردم در اقتصاد مقاومتی چیست؟ چنانکه طبق فرمایشات رهبر انقلاب مهمترین مسئولیت کارگران در این بخش، «درست، با کیفیت و با استحکام انجام دادنِ کار» است. در چنین شرایطی آیا وظیفه مردم اعتماد به کارگران ایرانی نیست؟ آیا خرید کالای داخلی و اعتماد به تولید ملی سهم مردم در اقتصاد مقاومتی نیست؟ 

قطعا همینطور است، خرید کالای داخلی و اعتماد به تولید داخلی همانطور که مقام معظم رهبری هم بر آن تأکید می کنند سبب رشد و رونق اقتصادی، افزایش اشتغال و کاهش بیکاری می شود و در نتیجه سبب بیکار شدن کارگر خارجی و شاغل شدن کارگر داخلی می شود.
کد مطلب : 158326
ناشناس
۱۳۹۵-۰۲-۱۶ ۰۰:۲۹:۵۵
سالها پیش باید به این فکر می افتادید هدف از انقلاب استقلال بود واین با همکاری همه قوا و چشم پوشی از واردات بی رویه می باشد