دور هشتم مذاکرات وین و فرصت رو به پایان غربی‌ها

کیهان , 29 دی 1400 ساعت 9:04

آمریکا و اروپا بایستی بدانند که وقت دیپلماسی برای آنها رو به پایان است. ایالات متحده و تروئیکای اروپا که جزو بدهکاران برجام هستند هنوز فرصت دارند اشتباهات‌شان را بپذیرند و از وقت‌کُشی و تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی دست بردارند و با تسویه بدهی‌های برجامی خود به حقوق و مطالبات ملت ایران احترام بگذارند.


به گزارش عصر امروز آمریکا و اروپا بایستی بدانند که وقت دیپلماسی برای آنها رو به پایان است. ایالات متحده و تروئیکای اروپا که جزو بدهکاران برجام هستند هنوز فرصت دارند اشتباهات‌شان را بپذیرند و از وقت‌کُشی و تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی دست بردارند و با تسویه بدهی‌های برجامی خود به حقوق و مطالبات ملت ایران احترام بگذارند.

علی باقری، معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان صبح دوشنبه در حالی عازم وین شد که در غیاب او مذاکرات میان نمایندگان ایران و ۱+۴ در سطح کارشناسی بدون وقفه ادامه داشت.

علی باقری و مذاکره‌کنندگان ارشد سه کشور اروپایی روز جمعه ۲۴ دی‌ماه در پی تفاهم انجام شده و به منظور انجام مشورت‌ها با پایتخت‌ها به کشورهای متبوعشان بازگشتند.

نشست باقری با نمایندگان اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی

باقری عصر روز دوشنبه با نمایندگان اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) عضو برجام در هتل کوبورگ شهر وین به گفتگو نشست.
طی روزهای گذشته علاوه بر جلسات و گفت‌وگوهای کارشناسی و فنی بین ایران و طرف‌های برجام، نشست کارگروه رفع تحریم و همچنین جلسه کارگروه سوم (ترتیبات اجرایی) هم با حضور کارشناسان ایران و گروه ۱+۴ در هتل کوبورگ شهر وین پایتخت اتریش برگزار شده است.

آنچه در این میان مهم است نقش مثبت و حمایتی چین و روسیه در حمایت از حقوق هسته‌ای ایران و در حمایت از لغو تحریم‌هاست چنانکه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در این باره تصریح کرد: نماینده چین در وین در کنار نماینده روسیه، نقش مثبتی را در حمایت از حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و در حمایت از لغو تحریم‌ها دنبال می‌کنند.

از سویی طرف‌های برجام که در مذاکرات اخیر خود را علاقه‌مند به برجام و مشتاق بازگشت آمریکا به برجام نشان می‌دهند و ضمن تعیین ضرب‌الاجل‌های پی در پی از حصول موفقیت‌ها سخن می گویند، متاسفانه تاکنون هیچ ابتکار عملی نداشته‌اند.

بر همین اساس، امیرعبداللهیان با تاکید بر نداشتن ابتکار عمل طرف‌های غربی در مذاکرات وین تصریح کرد: اشکالی که در طرف‌های غربی وجود دارد، این است که هم سه کشور اروپایی و هم آمریکا در non-paper هایی که تبادل می‌کنند و یا پیام‌هایی که از طرف برخی از واسطه‌ها می‌فرستند، حرف‌های خوب می‌زنند اما در عمل هیچ ابتکار عملی را ارائه نمی‌دهند.

وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: رفتار غربی‌ها در مقایسه با اظهاراتشان مبنی بر اینکه نگران هستیم و عجله داریم، نشان‌دهنده این است که در رفتار و گفتار آنها تعارض وجود دارد و ما امیدواریم که از این مرحله عبور کنیم.

با این حال با تلاش تیم مذاکره‌کننده کشورمان در وین، این گفت‌وگوها پیشرفت‌هایی داشته است که ادامه این روند رو به جلو، به تصمیمات و اقدامات تیم‌های غربی برای نشان دادن میزان جدیتشان در این مذاکرات، بستگی دارد و جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات توافق پایدار و قابل اتکا است و همواره از دستیابی به یک توافق خوب در کوتاه‌ترین زمان ممکن استقبال می‌کند.

آمریکا و اروپا بایستی بدانند که وقت دیپلماسی برای آنها رو به پایان است. ایالات متحده و تروئیکای اروپا که جزو بدهکاران برجام هستند هنوز فرصت دارند اشتباهات‌شان را بپذیرند و از مسیر غیرمنطقی گذشته بازگردند.

آنها بایستی از وقت‌کشی و تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی و اساساً تناقض‌های رفتاری دست بردارند و از خود عزم و اراده‌ای جدی نشان دهند و با تسویه بدهی‌های برجامی خود به حقوق و مطالبات ملت ایران احترام بگذارند. لغو همه تحریم‌ها، راستی‌آزمایی مؤثر و ارائه تضمین سه شرط مهم و اساسی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات وین برای لغو تحریم‌های آمریکا علیه ملت ایران بوده است.

وال‌استریت‌ژورنال از حصول پیشرفت‌هایی در مذاکرات وین خبر داد

یک روزنامه آمریکایی از حصول پیشرفت در برخی موضوعات در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین خبر داده است.
روزنامه وال‌استریت‌ژورنال مدعی شده در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین پیشرفت‌هایی در برخی جزئیات مهم، از جمله نحوه رفع تحریم‌ها، نحوه برگشت ایران به تعهدات هسته‌ای و نحوه اجرای توافق، حاصل شده است. روزنامه آمریکایی به نقل از دیپلمات‌های مرتبط با گفت‌وگوهای جاری در پایتخت اتریش، یکی از بزرگ‌ترین موانع در پیشرفت مذاکرات را درخواست ایران برای اخذ ضمانت از آمریکا جهت عدم خروج دوباره از برجام دانسته است. این روزنامه با وجود این نوشته در حوزه رفع تحریم‌ها، برداشتن گام‌های هسته‌ای و تعیین توالی اجرای توافق نیاز به اتخاذ برخی تصمیم‌های سیاسی است. گزارش وال‌استریت‌ژورنال همچنین مدعی شده مقام‌های آمریکایی و اروپایی در محافل خصوصی اواسط ماه فوریه را به عنوان موعد تصمیم‌گیری برای بستن پنجره دیپلماسی با ایران تعیین می‌کنند.

راهکارهای آمریکایی‌ها برای ارائه ضمانت به ایران

وال‌استریت‌ژورنال در بخش دیگری از این گزارش نوشته آمریکا راهکارهایی را برای ارائه ضمانت به ایران درباره ماندگاری برجام بررسی می‌کند.

به نوشته این روزنامه، ایده‌هایی که واشنگتن در حال بررسی آنها است مواردی مانند ارائه ضمانت‌نامه از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا به فهرستی از بانک‌ها و شرکت‌های بین‌المللی را شامل می‌شود.

با این حال، چنین اقداماتی با ارائه ضمانت‌های سخت حقوقی فاصله خواهند داشت. یک منبع مطلع از مذاکرات وین می‌گوید: «در خصوص اینکه چنانچه یک دولت جدید آمریکا تحریم‌ها علیه ایران را احیا کند چگونه می‌توان در میان فعالان اقتصادی [برای مبادله با ایران] اطمینان ایجاد کرد، طرح‌هایی بر روی میز قرار دارد.»

این منبع اضافه می‌کند: «در یک کشور دموکراتیک، ظرف سه سال آینده ممکن است رئیس‌جمهوری جدید بر سر کار آمده و اوضاع تغییر کند. عده‌ای بر روی این موضوع کار می‌کنند اما هیچ ایده‌ای که جادویی باشد در کار نیست.»

یک «متن تصمیم» و سه «ضمیمه»؛ دستور کار مذاکرات وین

خبرگزاری مهر هم در گزارشی نوشت: پس از بازگشت مذاکره‌کنندگان ارشد به محل مذاکرات در وین، چهار متن برای بررسی و توافق در دستورکار کارگروه‌ها قرار گرفته است.

مذاکره‌کنندگان کشورمان و اعضای ۱+۴ در حال حاضر بر روی یک متن و سه ضمیمه متمرکز هستند که متن اصلی به عنوان «تصمیم» و دربرگیرنده کلیات توافقات است و کارگروه سوم «کارگروه تمهیدات (ترتیبات) اجرایی» هم در حال نگارش آن است. این متن دارای سه ضمیمه است که ضمیمه نخست، مربوط به رفع تحریم‌ها است و جزئیات تعهدات رفع تحریمی آمریکا علیه ایران را تشریح می‌کند. این پیش‌نویس نیز در کارگروه رفع تحریم در دست نگارش است.
 
ضمیمه دوم نیز مربوط به تعهدات هسته‌ای کشورمان است که اقدامات ایران برای توقف گام‌های جبرانی را تشریح می‌کند و کارگروه هسته‌ای مسئولیت نگارش این پیش‌نویس را برعهده دارد.

ضمیمه سوم نیز به نحوه پیاده‌سازی اقدامات طرفین و تمهیدات اجرایی توافقات انجام‌شده اشاره دارد که این ضمیمه نیز در کارگروه تمهیدات اجرایی در حال نگارش و تکمیل است.

دیپلمات روس: ایرانی‌ها حق دارند که دنبال تضمین باشند

«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، از شرط ایران برای گرفتن تضمینی مبنی بر عدم تکرار خروج آمریکا از برجام در صورت بازگشت به آن، دفاع کرد.

اولیانوف در واکنش به ادعاهای بی‌اساس «ریچارد گلدبرگ» از اعضای لابی ضد ایرانی «بنیاد دفاع از دموکراسی» (FDD) که از سوی ایران نیز تحریم شده، گفت: «بعضی‌ها نمی‌خواهند از شکست سیاست فشار حداکثری درس بگیرند».

وی بامداد سه‌شنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: «ایرانی‌ها کاملاً حق دارند که تضمین‌هایی را درخصوص عدم تکرار این ماجراجویی فاجعه‌بار (خروج آمریکا از برجام) بخواهند.»

به گزارش فارس، نماینده روسیه در مذاکرات وین پیش از این نیز با اشاره به فعال‌تر شدن مخالفان برجام در پی پیشرفت مذاکرات وین، گفت هدف تمام طرف‌ها احیای توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌ها است.

پیش از این همچنین دیپلمات‌های اروپایی گفته بودند بخش اعظم گفت‌وگوها در روزهای گذشته بر مطالبات ایران برای اخذ تضمین در خصوص پایداری برجام متمرکز بوده است.

پس از دیدار با لاوروف؛ وزیر خارجه آلمان: به پیشرفت در مذاکرات وین نیاز است

وزیر خارجه آلمان امروز پس از دیدار با همتای روسی خود در مسکو اعلام کرد که به پیشرفت در مذاکرات وین که با هدف برچیدن تحریم‌های ضدایرانی در جریان است، نیاز است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان دیروز سه‌شنبه پس از دیدار با سرگی لاوروف همتای روسیه‌ای خود در مسکو بدون اشاره به انفعال اروپا در قبال تعهدات برجامی خود پس از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق مدعی تلاش‌های برلین در راستای حفظ برجام شد!
وزیر امور خارجه آلمان در سخنانی درخصوص مذاکرات وین که با هدف برچیدن تحریم‌های ضدایرانی در جریان است، ادعا کرد: زمان برای نجات توافق جامع اقدام مشترک (برجام) کمتر شده است!

«آنالنا بائربوک» در این خصوص اضافه کرد: به پیشرفت در مذاکرات وین نیاز داریم، چرا که زمان برای نجات این توافق (برجام) کمتر می‌شود.


کد مطلب: 307257

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdcbszbfzrhbg5p.uiur.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir