توصيه به ديگران
۰
شنبه ۷ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۳۳
راهبرد تجاري‌سازي صنعت هسته‌اي در سال‌هاي پيش رو
علي اکبر صالحي اظهارداشت: اکنون که فرصتي فراهم آمده است تا تصويري نسبتا جامع از دستاوردهاي صنعت هسته‌اي کشور به پيشگاه ملت شريف ايران ارايه گردد، شايسته مي‌دانم تا ضمن اشاره‌اي گذرا به تاريخ تحولات ۴ دهه فعاليت‌هاي سازمان انرژي اتمي ايران، نکاتي را پيرامون چشم‌انداز صنعت هسته‌اي بيان نمايم.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز، علی اکبر صالحی گفت: هنگامي که تعدادي از اساتيد و متخصصان حوزه فن‌آوري هسته‌اي به بحث و بررسي پيرامون چگونگي بهره‌برداري از راکتور تحقيقاتي تهران و نحوه تعبيه برخي تاسيسات جانبي پرداختند، بسياري را اين گمان نبود که اين اقدام مبارک، سرآغاز پي‌ريزي بناي رفيعي است که به يکي از افتخارات جامعه اسلامي در عصر حاضر تبديل خواهد شد. بر اثر تلاش‌هاي هدفمند و مدبرانه جناب آقاي دکتر علي‌اکبر اعتمـاد در سال ۱۳۵۳ خورشيدي برنامه‌اي مدون براي دستيابي کشورمان به آخرين دستاوردهاي کشورهاي صاحب فن‌آوري هسته‌اي در دستور کار قرار گرفت.

اگرچه اقدامات انجام شده در آن برهه مي‌توانست آغازي براي يک حرکت رو به تکامل باشد اما بر اثر خلف وعده برخي کشورها، به بهانه وقوع انقلاب اسلامي بخش عمده‌اي از پروژه‌هاي در دست اقدام متوقـف شد و در اين ميـان شرکت‌هاي خارجـي طرف قرارداد با کشورمـان از انجام اقدامـات تکميلي سر باز زدند.

 پس از حمله ديکتاتور بدفرجام عراق به سرزمين مقدس اسلامي و به واسطه تداوم يافتن جنگ تحميلي، شرايط و زمينه‌هاي لازم براي بازيابي ميراث برجاي مانده از تلاش‌هاي ياد شده فراهم نيامد. در اينجا بايد به اين نکته اشاره نمود که رژيم ديکتاتور و تماميت‌خواه بعثي در ادامه بمباران تاسيسات راهبردي کشورمان نسبت به بمباران نيروگاه اتمي بوشهر و تاسيسات مرتبط با آن اقدام نمود. بدين ترتيب، هرگونه اقدام جهت بررسي نحوه به‌سازي و نوسازي تاسيسات و امکانات سازمان انرژي اتمي ايران به زماني ديگر موکول شد.

 شايـان ذکر است کـه از رهگـذر تدابيـر و کوشش‌هاي جناب آقاي دکتر امراللهـي از خاموش شدن مشعل صنعت هسته‌اي در دوران جنگ تحميلي ممانعت به عمل آمد. علاوه بر اين، بايد به اين نکته اذعان نمود که پس از پايان دوره دفاع مقدس و بر پايه عزم و تصميم مسئولان نظام براي تجديد حيات سازمان انرژي اتمي ايران، روح تازه‌اي در کالبد صنعت هسته‌اي دميده شد. دوران حيات سازمان انرژي اتمي ايران در دوره ۲۰ ساله پس از جنگ تحميلي را مي‌توان به ۲ دوره تقسيم نمود؛ در دوره نخست، جناب آقاي دکتر امراللهي تثبيت جايگاه سازمان و گسترش دامنه فعاليت‌هاي اين صنعت را در قالب رويکردي آينده‌نگر و حرکتي آهسته اما پيوسته در دستور کار قرار دادند.

پس از گذشت نزديک به يک دهه از پايان جنگ تحميلي، تقويت و تحکيم بنيان‌هاي صنعت هسته‌اي در سايه همت جناب آقاي مهندس آقـازاده و مديران وقت سازمان در دستـور کـار قرار گرفت. در اين بازه زماني، فرآيند تکميل چرخه سوخت هسته‌اي به انجام رسيد و زيرساخت‌هايي براي ارائه خدمات سازمان به حوزه‌هاي صنعتي، پزشکي و کشاورزي فراهم آمد.

 پس از پايان اين دوره ۲۰ ساله و با حضور اينجانب در جمع تلاشگران صنعت هسته‌اي کشور به عنوان رئيس سازمان، تصميم گرفته شد تا ضمن تداوم بخشيدن به تلاش‌هاي صورت گرفته طي بيش از ۳ دهه گذشته، نسبت به تقويت بنيان‌هاي علمي مجموعه و ژرفابخشي به فعاليت‌هاي سازمان اقدام شود. برنامه‌ريزي جهت دستيابي به اهداف رهيافت ياد شده توسط مديران و متخصصان سازمان در دستور کار قرار گرفت. اما به واسطه انتقال اينجانب به وزارت امور خارجه، شرايطي فراهم شد تا مسئوليت ادامه فعاليت‌ها و اقدامات سازمان بر عهده جناب آقاي دکتر عباسي قرار گيرد. يکي از اقدامات صورت گرفته در دوره نخست مديريت اينجانب در سازمان، ساخت صفحه سوخت با غناي ۲۰درصد جهت تداوم بخشيدن به فعاليت‌هاي راکتـور تحقيقاتي تهران مي‌باشد. دستيابي به اين دستاورد چشمگير توسط متخصصان و پژوهشگران سازمان در شرايطي صورت پذيرفت که مذاکرات انجام شده با طرف‌هاي خارجي به منظور تامين سوخت مورد نياز به سرانجام مطلوب نرسيد و جهت تحولات به سمت و سويي سوق يافت که مي‌توانست به بحراني در تامين برخي داروهاي مورد نياز بيمارستان‌ها و مراکز درماني کشور تبديل شود. همچنين شايان ذکر است که بر اثر تلاش‌هاي صورت گرفته توسط جناب آقاي دکتر عبـاسي و همکاران ايشان، آزمايش‌هاي مربوط به تعدادي از سانتريفيوژهاي پيشرفته با موفقيت به انجام رسيد و نيز فعاليت‌هاي سانتريفيوژهاي نصب شده در مجتمع غني‌سازي شهيد مهندس احمدي‌روشن (سايت نطنز) به ۱۹ هزار دستگاه رسيد.

 نبايد از نظر دور داشت که همزمان با سرعت يافتن فرآيند دستيابي کشورمان به فن‌آوري صلح‌آميز هسته‌اي، برخي اقدامات از سوي طرف‌هاي غربي براي دامن زدن به بحران ساختگي اتمي منتج شد. پس از انتقال پرونده هسته‌اي کشورمان به شوراي حکام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و در پي آن انتقال پرونده از شوراي مذکور به شوراي امنيت سازمان ملل متحد روز به روز بر تنور اين بحران ساختگي دميده شد. اگرچه کشور ما طي نزديک به ۴ دهه گذشته به شيوه‌هاي مختلف مورد تحريم و تهديد قرار گرفته است امـا طي سال‌هاي ۹۰ و ۹۱ خورشيدي بر بسياري از مسئولان و تحليل‌گران مسائل بين‌المللي آشکار شد که دسيسه‌اي بدفرجام عليه منافع و مصالح ملت ايران تدارک ديده شده است. در اين موقعيت، تدابيري انديشيده شد تا ضمن حفظ بنيان‌ها و زيرساخت‌هاي صنعت هسته‌اي، زمينه لازم براي دفع شـر دشمن و عبور پيروزمنـدانه و عزتـمندانه از اين بحران ساختگي انجام گيرد.

 پس از انتخابات خرداد ماه سال ۱۳۹۲ و آغاز به کار دولت تدبير و اميد رويکردي منسجم و جامع براي تحقق هدف مورد نظر در دستور کار قرار گرفت و در پرتو ارشادات داهيـانه مقام معظم رهبري و تدابير هوشمندانه و شجاعانه جناب آقاي دکتر روحاني، رياست محترم جمهوري چالش نفسگير مذاکرات هسته‌اي، اندکي بعد از استقرار دولت يازدهم آغاز شد. اين کارزار ديپلماتيک -که به عنوان يکي از نقاط عطف در تاريخ ديپلماسي جهان ثبت و ضبط خواهد شد- در آستانه دومين سال آغاز به کار دولت جديد، به سرانجام مطلوب رسيد. ره‌آورد اصلي نظام اسلامي در اين مذاکرات، درهم شکستن اجماع جهاني، دفع شر دشمنان و بدخواهان ملت ايران و تثبيت حق قانوني جمهوري اسلامي ايران براي استفاده از ثمرات فن‌آوري صلح‌آميز هسته‌اي از جمله تثبيت حق غني‌سازي اورانيوم و اقرار قدرت‌هاي جهاني به حقوق خدشه‌ناپذير ملت بزرگ ايران است. بدون ترديد دستـاوردهاي بي‌بديل کشورمـان در جريان مذاکـرات نفسـگير و چالش‌برانگيز هسته‌اي همچون برگ زرينـي از تاريخ ديپلماسي ايراني در صفحات تاريخ به يادگار خواهد ماند.

اکنون برخلاف برخي پندارهاي نادرست و تصورات خلاف واقع مي‌توان گفت که در پرتو شرايط جديد و به يمن تحولات اخير، موقعيتي يگانه و ممتاز نصيب کشورمان شده است تا بتواند ضمن استفاده از ظرفيت‌هاي ديپلماتيک و رفع هرگونه خطر احتمالي، با عطف توجه به الگوي هزينه -فايده و از طريق تعامل گسترده با کشورهاي صاحب اين فن‌آوري، از ثمرات و برکات فن‌آوري صلـح‌آميز هستـه‌اي بهره‌بـرداري نمايـد.

اکنون در سايه الطاف الهـي و در پرتو اتحاد ملـي و انسجام اسلامي بستري فراهم آمده است تا شاهد گشوده شدن افق‌هاي جديد و آغاز فصلي نو در پيشبرد اهداف بلند صنعت هسته‌اي کشور باشيم. امروز که شبح تحريم و تهديد از آسمان ايران دور شده و سياست راهبردي تعامل سازنده با جهان، نويدبخش گام نهادن ايرانيان در مسيري جديد است، مي‌توانم اين پيام روشن را به هموطنان عزيز اعلام نمايم که گسترش ارائـه خدمات به جامعه اسلامي در حوزه‌هاي صنعت، سلامت و کشاورزي در چارچوب راهبرد تجـاري‌سـازي در دستور کار قرار گرفته است. در حال حاضر تلاشگران صنعت هسته‌اي کشور با افتخار اعلام مي‌نمايند که ضمن تامين نيازهاي خود در حوزه استانداردسازي از توانمندي لازم جهت مشارکت بين‌المللي براي استفاده از دستاوردهاي روز دنيا و نيز انتقال تجربيات به ديگران برخوردار مي‌باشند. سازمان انرژي اتمي ايران در شرايط کنوني آمادگي دارد تا فرآيند استانداردسازي و مميزي صنعتي را براي مجموعه صنايع کشور در قالب الگوي هزينه و درآمد مورد پيگيري قرار داده و از طريق بومي‌سازي و همچنين به روزرساني ساز و کارهاي مرسوم و رايـج، نقش شايسته خود را در پيشبرد رويکرد کلان نظام اسلامي براي به‌سازي و نوسازي صنايع کشور ايفا نمايد. ما برآنيم تا با تعامل مستمر با سازمان ملـي استاندارد و تحقيقات صنعتي کشور، نمونه‌اي از يک هم‌کنشي فعال و سازنده را ارايه نموده و الگويي موفق را به ساير بخش‌هاي صنعتي تقديم نماييم.

اميد است تا با همدلي و همزباني و تاکيد روزافزون بر منافع ملـي و مصالح نظام اسلامي در تحقق منويات رهبر فرزانه انقلاب اسلامي و عملياتي نمودن تدابير رياست محترم جمهوري توفيق يابيم.

غبار راه طلب، کيمياي بهروزي است غلام دولت آن خاک عنبرين بويم
مرجع : افکارنیوز
کد مطلب : 131915