توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۵۹
زخم بستر؛ علت، علائم، پیشگیری و درمان
برخی افراد به دلایل مختلف مانند بیماری یا کهولت سن در تماس طولانی مدت با سطوح سفتی مانند تختخواب قرار می گیرند. این بستری شدن طولانی مدت بیماری های شایعی را نیز به دنبال دارد که زخم بستر یکی از آن هاست.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز برخی افراد به دلایل مختلف مانند بیماری یا کهولت سن در تماس طولانی مدت با سطوح سفتی مانند تختخواب قرار می گیرند. این بستری شدن طولانی مدت بیماری های شایعی را نیز به دنبال دارد که زخم بستر یکی از آن هاست. بیماری مزمن زخم بستر به دلیل کم تحرکی و عدم فعالیت به وجود می آید. بیشتر در قسمت هایی از بدن مانند پاشنه پا، باسن و دنبالچه رخ می دهد که تماس مستقیمی با سطوح سفت دارند و لایه نازکی از چربی آن ها را پوشانده است.

مراحل زخم بستر برای افرادی که به تازگی با چنین بیماری مواجه شده اند، مهم است. در مرحله نخست روی پوست قرمز می شود که دردناک و گرم تر یا سردتر از قسمت های دیگر بدن است. به مرور زمان لایه رویین پوست از بین می رود و زخمی نمایان می شود که کم عمق است. گاهی نیز امکان دارد با تاول همراه باشد. با گذشت زمان زخم به لایه های زیرین نیز نفوذ کرده و بافتی مرده که به رنگ زرد است، نمایان می شود. در صورت پیشرفت بیماری امکان دارد عضله و استخوان را نیز درگیر کند.

اگر خواهان اطلاعات بیشتری در این زمینه هستید، در این مقاله همراه ما باشید.



انواع زخم بستر چیست؟

زخم های فشاری یا همان زخم بستر در افرادی رخ می دهد که بنا به دلایل مختلف تحرک ندارند. این نوع زخم درجه بندی دارد که عبارت است از:
زخم بستر درجه یک که در آن لایه رویی پوست قرمز رنگ و ملتهب است. در صورتی که همه فشارهای جانبی از روی این قسمت برداشته شود و به لطافت پوست و تغذیه توجه شود، زخم های فشاری در این مرحله به سرعت بهبود می یابد.

زخم بستر درجه دو که در آن اپیدرم یعنی لایه بیرونی پوست دچار ضایعه و کم عمق می شود. این نوع از زخم ممکن است با ترشحات مایع سفیدرنگی همراه باشد. اگر از پماد برای درمان زخم بستر استفاده شود و آن محل عاری از هر گونه آلودگی باشد، مدت بهبودی یک الی سه هفته است.

زخم فشاری درجه سه که در این مرحله ضایعه پوستی از دومین لایه پوست نیز عبور و به داخل بافت چربی نفوذ می کند. احتمال دارد در این درجه شاهد تب، چرک و بوی بد ترشحات باشید. در این مرحله بیمار نیاز به مراقبت های خاص دارد.

زخم درجه چهار به عضله می رسد و حتی می تواند استخوان را نیز درگیر کند. احتمال عفونت در این مرحله وجود دارد. هر چه زخم فشاری پیشرفته تر باشد، زمان بهبودی نیز طولانی تر خواهد بود.

و درنهایت زخم هایی هستند که به علت از بین رفتن کامل ضخامت بافت و شدت بیماری درجه ای برای آن تعیین نشده است.


زخم های فشاری چه خطراتی را به دنبال دارند؟

افرادی که به زخم بستر دچار می شوند، معمولا بدون کمک دیگران قادر به انجام دادن کارهای شخصی خود نیستند. بستری طولانی مدت ممکن است به دلیل عواملی نظیر کما، نشستن های طولانی مدت، افرادی که فلج هستند، افرادی که ضایعه نخاعی دارند یا مبتلا به ام اس هستند و در مواردی مانند کهولت سن و عدم تحرک اتفاق بیفتد.

برای بسیاری از افراد این سوال مطرح است که آیا زخم بستر کشنده است یا خطرات زخم بستر چیست؟ باید گفت در مراحل بسیار حاد باعث مرگ و میر می شود. عوارضی که در زخم های فشاری به مرگ افراد ختم می شود، با عنوان های علمی استئومیلیت، سپسیس و گانگرن شناخته می شوند.

استئومیلیت نوعی عفونت استخوان است که امکان دارد از بافت آسیب دیده به رگ های خونی افراد منتقل شود. در سپسیس نیز باکتری از بافت های درگیر زخم بستر وارد جریان خون می شود. در گانگرن نیز آن بافتی که دچار زخم فشاری شده است، به دلیل از دست دادن خون می میرد. در همه این حالات احتمال مرگ و میر افراد گزارش شده است.

اقدامات لازم برای پیشگیری از زخم بستر

برای بسیاری از افراد که بستری های طولانی مدت پیش بینی می شود، احتمال اینکه به زخم بستر دچار شوند نیز وجود دارد. بسیاری از پرستارها در این راستا اقدامات پیشگیرانه ای را انجام می دهند که فرد بیمار دچار سایش بافت نشود؛ به طوری که مرتب مکان بیمار را تغییر می دهند. به تغذیه او توجه کافی دارند. همچنین بیمار باید در روز به میزان کافی آب بخورد.

استفاده از تشک های مخصوص بیمارانی که به مدت طولانی بستری هستند مانند تشک های کم هوا و دارای لرزش یا بالشتک هایی که برای چنین افرادی تعبیه شده است، در پیشگیری از زخم های فشاری موثر است. اگر بیماری در مراحل ابتدایی است، پرستارها از پماد برای درمان زخم بستر استفاده می کنند.

درمان زخم بستر در منزل

زمانی که از بیمار در منزل نگهداری می کنید، باید به طور مرتب تغییر وضعیت داده شود. این کار باعث می شود که سطوح آسیب دیده فشار زیادی را متحمل نشود. همچنین برای جلوگیری از عفونت باید زخم با گاز استریل تمیز و پانسمان شود. برای تسریع در بهبود زخم استفاده از پانسمان های نوین زخم بسیار توصیه می شود.

گاهی اوقات خطرات زخم بستر جان بیمار را تهدید کند و از افراد خانه که دانش و علم کافی در این زمینه ندارند، کاری برنمی آید. در چنین مواقعی مراجعه به پزشکان حاذق الزامی است. پارسا طب با کادر درمانی مجرب و خدمات پرستاری با کیفیت همراه با مشاوره رایگان زخم در این راستا همراه شماست.
کد مطلب : 294905