توصيه به ديگران
۰
چهارشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۴۰
اما و اگرهای قابل تامل شیوه جدید انتخاب روسای دانشگاه‌ها
سرانجام نحوه انتخاب روسای دانشگاه ها که در دولت یازدهم به عنوان یکی از سدهای پیش روی روحانی برای معرفی گزینه های مورد نظر بود مشخص شد.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز، نزدیک به ۳۰ سرپرست دانشگاه که طی ماه های گذشته به دلیل اختلافاتی که بین اعضا شورای انقلاب فرهنگی و دولت وجود داشت، باعث بلاتکلیفی دانشگاه های بعضا مهم و استراتژیک کشور شده بود. این اختلافات که در ماجرای تعیین سرپرست دانشگاه تهران و رفت آمد پی در پی گزینه های مختلف باعث شد که دولت به سمتی برود که شیوه انتخاب و تایید روسای دانشگاه ها تغییر کند. این مسئله باعث شد که شب گذشته و در جلسه شورا به یک پیشنهاد واحد برسند.

قانون جدید چه می گوید

طبق آنچه که شب گذشته مخبر دزفولی اعلام کرد، مقرر شده است برای انتخاب روسای دانشگاه ها کمیته ای مرکب از «رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها»، «وزیر علوم، تحقیقات و فناوری»، «وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی»، «دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی» و «رئیس هیئت نظارت و بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی» تشکیل شود.

این پنج نفر به‌عنوان اعضای دائم این کمیته هستند و وضعیت انتخاب رؤسای دانشگاه‌ها را بررسی خواهند کرد که رأی این کمیته اجماعی است و در مواردی که اجماع وجود ندارد، موارد اختلافی به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی جهت تصویب نهایی ارائه خواهد شد.

بدین ترتیب اعضای حایز شرایط برای تعیین صلاحیت روسای دانشگاهها تقلیل پیدا کرده اند و از این تعداد ۲ نفر نماینده دولت هستند.

همچنین درخصوص دانشگاه آزاد اسلامی حسب مورد، (طبق ماده ۱۲ اساسنامه این دانشگاه؛ روسای واحدهای دانشگاهی مراکز استان که معمولا دانشجوی با تعداد بالای پنج هزار نفر دارند و باید به تصویب شورا برسند) مقرر شد رئیس دانشگاه آزاد در این کمیته با حق رای حضور داشته باشد.

قانون قبلی چه می گوید
براساس قانونی که قبلا اجرا می شد، مسئولان دانشگاهها با حکم وزیر علوم به سرپرستی منصوب می شدند و اسامی آنها برای تأیید نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست رئیس جمهور ارائه می شد. صلاحیت افراد در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی به رأی گذاشته می شد. با رأی گیری بین اعضا، سرپرستان تأیید و رسما به ریاست دانشگاه به مدت ۴ سال منصوب می شدند. لازم به ذکر است که مدت قانونی سرپرستی برای هر فرد ۶ ماه است. در این فرایند تمامی اعضای شورا حق بررسی صلاحیت فرد معرفی شده و رأی دادن و ندادن به وی را داشتند.

اما و اگرها در قانون جدید
در کنار مصوبه جدید شورا، به نظر می رسد هنوز این قانون نیاز به بحث و بررسی های زیادی داشته باشد؛ حسین کچوئیان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی شب گذشته با حضور در گفتگوی ویژه خبری مصوبه جدید شورا را باعث نفوذ منابع قدرت در انتخاب رئیس دانشگاه عنوان کرد.

کچوئیان در بخشی از این گفتگو در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه از نظر شما تصویب این مصوبه چه تاثیراتی بر کارکرد دانشگاه‌ها خواهد داشت، گفت: ادله‌ای که امروز در جلسه شورا در همین زمینه مطرح شد این بود که از زمانی که هدف روند قبلی برای بررسی تایید صلاحیت روسای دانشگاه‌ها این بود که دانشگاه محلی غیرسیاسی است و شانیت و جایگاه ویژه‌ای دارد به جای اینکه فردی مثل وزیر به تنهایی این امر را به عهده گیرد در جایی به نام شورای عالی انقلاب فرهنگی به حسب وجود افراد متخصص و صاحب نظر کار بررسی روسای دانشگاه‌ها انجام شود.

وی با بیان اینکه این شیوه فوایدی را داشت که مهمترین آنها تایید انتخاب روسای دانشگاه‌ها از سوی افراد صاحب‌نظر و متخصص بود، افزود: از این به بعد وزرا شاهد این خواهند بود که وکلا و منابع قدرت در زمینه انتخاب رئیس دانشگاهی لابی کنند در حالی که پیش از این شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئولیت تایید صلاحیت این روسا را برعهده داشت و شانیت دانشگاه و رئیس دانشگاه حفظ می‌شد.

وی ادامه داد: بحث دیگر درباره شیوه قبلی ثبات دانشگاه‌ها و فضای علمی دانشگاه‌ها بود زیرا مسئله پیشرفت علم به ثبات پایداری علم و موقعیت‌ها نیاز دارد که در این شیوه دیده می‌شود.

کچوئیان در پاسخ به سوال دیگر مجری مبنی بر اینکه یعنی این موضوع را سیاسی می‌دانید، گفت: من موضوع را کاملا سیاسی می‌بینم و معتقدم شانیت دانشگاه با این شرایط ضربه می‌خورد.
کچوئیان در ادامه در پاسخ به سوال دیگر مجری برنامه درباره اینکه آیا به نظر شما ایجاد این کمیته به تسهیل شدن فرآیند تایید صلاحیت روسای دانشگاه‌ کمک نمی‌کند، گفت: شما باید در جریان کار شورای عالی انقلاب فرهنگی باشید، مکانیزم قبلی وقت زیادی از شورا نمی‌گرفت. شیوه به این شکل بود که دو عضوی که مسئول بررسی سوابق و صلاحیت روسای دانشگاه‌ها بودند یعنی مسئول بازرسی و نظارت شورا و رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه کار بررسی سوابق کاندیداهای دانشگاه‌ها را در محیطی خارج از شورا انجام داده و پس از بررسی گزارش آنها در صحن ارائه می‌شد. اگر سایر اعضای شورا ادله‌ای در این زمینه داشتند مطرح می‌کردند و طی ۱۰ دقیقه چند نفر انتخاب می‌شدند.

کچوئیان در پایان درباره آزمایشی بودن مصوبه و تغییر آن در شرایطی که به نتیجه نرسد، گفت: برخی از اعضای شورا همین نکته را به رئیس جمهور گفتند و خواستند که در مصوبه آزمایشی بودن آن قید شود که مورد قبول قرار نگرفت اما بعید است که دوباره این مصوبه تغییر یابد یا بررسی شود.

در این بین قاسم جعفری سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در همین زمینه به مهر گفت: تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر اینکه از این به بعد روسای دانشگاه ها از سوی کمیته ای ۵ نفره مورد بررسی قرار بگیرد، باعث می شود سلیقه های متفاوت و نظرات مختلف در خصوص روسای پیشنهادی دانشگاه ها مورد غفلت قرار بگیرد.

شورای عالی انقلاب فرهنگی تضعیف می شود؟
به هر حال تصمیم جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی را باید در عملکرد و جزئیات آن دید، ضمن اینکه هنوز جزئیات دقیق تر این فرایند مشخص نشده است و باید به نظاره نشست تا در اولین جلسه شورا که هفته آینده برگزار می شود جزئیات بیشتری از این تصمیم منتشر شود.
مرجع : خبرنامه دانشجویان ایران
کد مطلب : 119918