۱
توصيه به ديگران
۱
دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۳۱
چرا نرخ باروری در جامعه هنوز پایین است؟
باید دید چرا در یک جامعه یا در قشری از جامعه داشتن فرزندان بیشتر مطلوب تلقی می شود و در برخی جوامع یا برخی اقشار داشتن فرزند بیشتر ناراخت کننده است.
چرا نرخ باروری در جامعه هنوز پایین است؟
Share/Save/Bookmark
به گزارش سرویس فرهنگ و جامعه عصر امروز یکی از خواننده های عصر امروز در پی اظهارات محمداسماعیل اکبری مشاور وزیر بهداشت در "نخستین نشست تخصصی جمعیت" که به همت مرکز اندیشه و هم‌فکری راهبردی بسیج برگزار شده بود و اظهار داشته بود که: هیچ کشوری مثل ما در ۳۰ سال گذشته چنین افت جمعیتی نداشته است و یقین دارم که برای ما برنامه‌ریزی کرده‌اند؛ در تمام اسناد کشور آمده که نرخ رشد جمعیت ۲.۱ است به همین جهت همه چیز آرام است در حالی که این یک خلاف محض بود! (اصل مخبر اینجا قابل دریافت است) مطلبی فرستاده است که از نظر شما می گذرد.

لازم به ذکر است که انتشار این مقاله در سایت عصر امروز به هیچ عنوان به منزله تایید محتوای آن نیست و فقط باز کردن فضای نقد کارشناسی و علمی می باشد.

اما نکته ای که در اینجا هست. چرا کسی فکر نمی کند آن روزی که رشد جمعیت ایران زیاد بود دلیلش چه بود؟ بعضی ها خیال می کنند دلیلش وقوع انقلاب اسلامی بود! مردم به دلیل رغبت به فرهنگ دینی فرزندان زیاد می خواستند!! اما خودمانیم. پس چرا در آن دوره حتی خانواده های غربزده و دور از دیانت هم فرزندان زیادی داشتند؟ آیا به تقلید از مد بود؟ آیا این مد صرفا با تقاضای مسوولین آمده بود؟  آیا اگر کسی معتقد باشد مردم به تقاضای حاکمیت تولید مثل می کردند نباید نتیجه بگیرد که لابد الان مردم اعتقادی به حکومت ندارند؟ اگر اینطور است پس چرا حتی در میان خانواده های بشدت حزب اللهی هم نرخ موالید کم است و آنها هم فرزند زیادی ندارند؟ و چرا جمهوری اسلامی همه مسائل را از دریچه فرهنگی می خواهد ببیند؟

عوامل فرهنگی هرگز خودبخود بوجود نمی آیند و تابع دستور و خواهش و التماس مسوولین و روسای یک کشور و حتی مشوقهایی از جنس خروس قندی هم نیست. بسیاری از رفتارهای فرهنگی خود ریشه عمیقی در عوامل اقتصادی دارند. حتی تمایل به مذهب هم میان اقشار با توانمندی اقتصادی متفاوت یکسان نیست. البته عوامل فرهنگی تنها ریشه اقتصادی ندارند و ریشه های سیاسی و نظامی و جغرافیایی و ژنتیکی هم دخیل هستند اما به طور قطع عامل اقتصادی نیرومند ترین متغییر شکل دهنده تابع فرهنگ است.

باید دید چرا در یک جامعه یا در قشری از جامعه داشتن فرزندان بیشتر مطلوب تلقی می شود و در برخی جوامع یا برخی اقشار داشتن فرزند بیشتر ناراخت کننده است.

تا زمانی که مسوولین نتوانند تحلیل درستی از دلایل رشد جمعیت در سالهای اول انقلاب ارایه کنند هرگز راهی برای افزایش جمعیت نخواهند یافت. مردم نه با تشویق خشک و خالی بچه دار می شوند و نه با تشویق خشک و خالی از وسایل ضد بارداری استفاده می کنند.

جایی که مانند اول انقلاب اشتغال مطمئن و استخدام دولتی و تامین اقتصادی مطمئن ولو با کوپن (فرزند بیشتر مساوی کوپن بیشتر) وجود داشته باشد هرگز با دهه هفتاد تا الان با شرایط اقتصادی مضطرب و فشار بر اقشار متوسط قابل مقایسه نیست. مردم همیشه شرایط بد اما پایدار را به شرایط متوسط اما ناپایدار ترجیح می دهند. در شرایطی که هیچ آینده قابل پیش بینی برای فرزندان قابل تصور نیست چرا باید فرزند آوری کرد؟

یک کشاورز فقیر هندی می داند که فرزندانش در بدترین حالت مثل خود او خواهند بود و ضمنا عصای دست و بیمه دوران پیریش هستند. یک شیخ ثروتمند قطری هم می داند که فرزندانش مثل خودش - حداقل تا چند نسل بعد - غرق در رفاه خواهند بود و نگران فرزند آوری نیست. هر دو آنها - شیخ قطری و کشاورز هندی - فرزندان زیاد می خواهند. اما یک خانواده متوسط ایرانی که با زحمت خود را در شرایط ناپایدار اقتصادی نگهداشته چه؟ آیا می تواند ضمانت کند فرزندانش در آینده پدر و مادرشان را بخاطر ایجاد آنها لعن و نفرین نخواهند کرد؟

دلیل اصلی رای دادن اقشار متوسط به موسوی در انتخابات نه سخنرانی های او بود و نه برنامه ها و مناظراتش. تنها خاطره خوب دوره موسوی برای اقشار متوسط باعث شد زمینه چنان فتنه ای و تجمع ۲۵ خرداد شکل گیرد. بله. مردم اقتصاد دولتی ناکارآمد و بی کیفیت اما پایدار و مطمئن دولتی را به اقتصاد توسعه یافته اما ناپایدار و زندگی در وحشت از آینده ترجیح می دهند. این مساله ملیت نمی شناسد و در همه جاهای دنیا با هر نژاد و فرهنگی همین نتیجه به دست می آید.

اقشار متوسط الان دچار نارضایتی شدید اقتصادی هستند و برای همین معضلات فرهنگی؛ بد حجابی؛ اعتیاد و... الان به بزرگترین مسایل قشر متوسط تبدیل شده است و چون این قشر هنوز در میان گذار از سنت به مدرنیته هم سرگردانند فشار شدید روحی و روانی ناشی از این مسایل را هم باید تحمل کنند. در اینجا است که این افراد به راحتی جذب شعارهای ماهواره و تبلیغات مسموم ضد انقلاب قرار می گیرند. این است عامل واقعی فتنه.

اگر بی غرض آنچه نوشتم بخوانید می بینید که هر چه نوشتم عین حقیقت و از سر دلسوزی بود. آن را برای سایتهای اصلی خبری کشور و بعضی از سران نطام هم فرستاده ام.
کد مطلب : 277514
۱۳۹۸-۱۱-۳۰ ۱۵:۴۶:۴۷
با این وضعیت اقتصادی کشور خودمان هم زیادی هستیم .