توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۱۰ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۵۴
یادداشت وارده/
دلایل راهبردی پیروزی حماس در نبرد غزه
بی‌تردید، جریان مقاومت در منطقه تقویت‌شده است. محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در چنین شرایطی مجبور است با شاخه‌های مقاومت تعامل‌هایی داشته باشد که مطلوب اسرائیل نیست و چالشی جدی برای وضع کنونی است که اسرائیل می‌خواهد آن را حفظ کند.
دلایل راهبردی پیروزی حماس در نبرد غزه
Share/Save/Bookmark
به گزارش سرویس سیاسی عصر امروز اکنون حتی محافل اسراییلی هم دراین‌باره تردید ندارند که حماس جنگ غزه را برده است. سؤال این است که ابعاد این پیروزی دقیقاً چه بوده و چگونه می‌توان مقیاسی برای پیروزی یا شکست در چنین نبردی پیدا کرد.

۱- نخستین روش نگاه کردن به موضوع از این منظر است که کدام طرف به اهداف خود رسیده است. دو طرف درگیر در جنگ غزه حدود پنجاه روز باهم جنگیدند. بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل دو هدف معمولی برای این جنگ عنوان کرده بود اما دولتمردان و مردم اسرائیل می‌خواستند اهداف بلندپروازانه تری در نظر گرفته شود. مهم‌ترین هدف صهیونیست‌ها این بود که حماس به قدی ضعیف شود که دیگر نتواند سرزمین‌های اشغالی را تهدید کند. اکنون می‌بینیم حماس در حالی جنگ را پایان می‌برد که می‌تواند بلافاصله هر نبرد دیگری را شروع کند.

۲- مسئله دوم نگاه از این منظر به موضوع است که پی از جنگ مشروعیت بین‌المللی کدام‌یک از دو طرف افزایش‌یافته است؟ خرابی‌های و کشتارهای زیادی در غزه رخ‌داده است. این امر اکنون اسراییل را به موجودیتی منفور درصحنه سیاسی جهان بدل کرده است.

۳- ازنظر راهبردی، احتمالاً حماس برنده این جنگ است زیرا توازن بازدارندگی حماس و برخی از آسیب‌پذیری‌های اسرائیل فاش شده است. هیچ نشانه‌ای وجود ندارد دال بر اینکه بنیامین نتانیاهو می‌خواهد به سمت صلح حرکت کند و به اشغالگری پایان بدهد و حقوق و آزادی‌های فلسطینی‌ها را بدهد. یکی از اهداف نتانیاهو تضعیف کردن دولت وحدت ملی فلسطینی‌ها بود اما برعکس این نتیجه، حاصل‌شده است بطوریکه تلاش‌ها برای تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی تقویت‌شده است.

۴- مسئله دیگر این است که بی‌تردید، جریان مقاومت در منطقه تقویت‌شده است. محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در چنین شرایطی مجبور است با شاخه‌های مقاومت تعامل‌هایی داشته باشد که مطلوب اسرائیل نیست و چالشی جدی برای وضع کنونی است که اسرائیل می‌خواهد آن را حفظ کند. اسرائیل حاضر نیست دولت وحدت ملی فلسطینی را بپذیرد اما دیگر بعید است چاره چندانی داشته باشد.

۵-از حیث نظامی حماس در این جنگ، بسیار موفق بوده است. حماس بدون وقفه و تا بیشتری عمق سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار داده است. تونل‌های حماس سر جای خود باقی‌مانده است. صهیونیست‌ها به‌خوبی می‌دانند که حتی یک‌دهم زرادخانه موشکی حماس مصرف نشده و حماس اکنون از حیث توان جذب نیرو هم در موقعیت بهتری قرار دارد.

۶- این حقیقت دارد که حماس این پیروزی را در طول پنجاه روز مقاومت به دست آورده است و توانست نشان دهد اسرائیل می‌تواند آسیب‌پذیر باشد. حماس توانست باوجود نبود موازنه قدرت در این درگیری نوعی بازدارندگی را در برابر اسرائیل ایجاد کند. به‌طورمعمول، به دلیل نبود تقارن در جنگ اسرائیل و فلسطین، فلسطینیان بهای سنگینی را می‌پردازند درحالی‌که اسرائیلی‌ها متوجه اوضاع نمی‌شوند و به زندگی عادی خود ادامه می‌دهند.

اما این بار حماس اوضاع را تغییر داد. در طول این پنجاه روز حماس بی‌وقفه به اسرائیل حمله کرد و این یعنی افسانه بازدارندگی اسراییل به‌طور کامل از بین رفته و صهیونیست‌ها در شمال و جنوب در محاصره دو ارتش چریکی و موشکی بسیار نیرومند هستند که هرلحظه می‌توانند برای آن‌ها یک فاجعه بزرگ شهروندی خلق کنند، خسارت‌های فراوان به بار بیاورند و با تلفات اندک کار را تمام کنند.

عباس ایمانیان
کد مطلب : 91661