تولیدات علمی در جهت بهبود وضعیت عمومی جامعه بکار گرفته نمی شود

خبرگزاری ايرنا , 26 تير 1396 ساعت 17:55

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: تحقیقات و تولیدات علمی در جهت بهبود وضعیت عمومی جامعه و تولید ثروت و خودکفایی بکار گرفته نمی شود.


به گزارش عصر امروز، مهدی گلشنی روز دوشنبه در دومین روز از همایش سالانه استادان و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در مشهد افزود: در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ایران تحقیقات بسیار داریم اما فاقد اهداف کلان و روشن هستیم و علم را در جهت تولید ثروت و خودکفایی و رفع نیازهای کشور بکار نمی بریم.
وی اظهار کرد: از چند سال گذشته تاکنون تعداد مقالات علمی و دانش آموختگان دانشگاهها در کشور چند برابر شده اما وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور به این نسبت تغییر نکرده است.
وی بزرگترین مشکل فضای علمی کشور را مدرک گرایی و بی توجهی به کیفیت کسب علوم دانست و گفت:
اکنون تنبلی در محیط علمی کشور حاکم شده است.
رئیس دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف افزود: اکنون همه چیز را وارد کشور می کنیم و شانی برای تولید داخل قائل نیستیم.
وی با تاکید بر مظلومیت علوم انسانی در کشور و لزوم تغییر ذهنیت نسبت به این علوم اظهار کرد: غرب در حال تغییر فرهنگ ایرانیان با بهره گیری از علوم انسانی است و تغییر هویت جوانان نیز از دوری آنان از علوم انسانی نشات می گیرد.
وی با بیان اینکه فرهنگ نقد و نقدپذیری در جامعه ضعیف است، گفت: باید نسبت به ترویج فرهنگ نقد در محافل علمی اهتمام داشت و هر چه از غرب می آید را نباید دربست پذیرفت، نخبگان باید وقتشان را صرف نقد علوم وارداتی از غرب و نوآوری در علم کنند.
گلشنی افزود: مناظرات علمی و سیاسی در کشور به خوبی برگزار نمی شود و افراد در مناظرات فقط به همدیگر تهمت می زنند و کمتر از فرصت مناظره بهره برداری مطلوب دارند لذا باید فرهنگ نقد همراه با ادب نقد در جامعه ترویج شود.
وی اظهار کرد: توجه شایسته به صاحبنظران و متخصصان و جلوگیری از مهاجرت آنان به خارج از کشور، حاکمیت یک دیدگاه کل نگر بر علم و فناوری، مبارزه فرهنگی با مصرف زدگی در کشور، تقویت هویت دینی - ملی دانش آموختگان و ایجاد زمینه فرهنگی مناسب برای رشد علمی در شرایط فعلی ضروری است.
وی گفت: وضعیت واقعی دانشگاه ها در شورای عالی انقلاب فرهنگی شرح داده نمی شود و اعضای شورا اطلاعات دقیق از وضعیت آنها ندارند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: جامعه دانشگاهی بسیار منفعل عمل می کند و در برابر مشکلات کشور ساکت است.
وی اظهار کرد: غرب در حین ترقی، انسان غربی را در ورطه پوچی انداخته و بشریت را در معرض نابودی قرار داده است، 50 درصد بودجه توسعه و تحقیق آمریکا و 20 درصد بودجه تحقیق و توسعه انگلیس صرف بخش نظامی می شود.
وی گفت: ایران برای تمدن سازی اسلامی باید عقب ماندگی خود را جبران کند، با احیای تمدن اسلامی بشریت را به سوی رفاه و خوشبختی سوق دهد، زیرساخت های اساسی تولید علم مفید را فراهم کند و با بهره گیری از همه علوم جهانی و پیچیدن نسخه ملی، اجتماعی، دینی، جهادگونه گام بردارد.
گلشنی افزود: باید به علوم انسانی و بعد علمی آن توجه خاص شود، نگرش کارگزاران حکومتی نسبت به علوم انسانی تغییر کند و برخی دانشجویان نخبه علوم پایه به سوی یادگیری علوم انسانی هدایت شوند.
 
* فراگیری علم و فناوری بدون ریشه یابی آن، اشکال اساسی است
عضو دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز گفت: در جهان معاصر همگی علم و فناوری را فرامی گیریم اما به ریشه و پیشینه این فناوری و علم و هویت آن توجه نداریم که این امر یک اشکال اساسی به شمار می رود.
حجت الاسلام حمید پارسانیا افزود: این اشکال بیشتر متوجه کسانی است که با ثمره علم مدرن و جهان علم مدرن آشنا می شوند و از آن برای زندگی خود بهره می گیرند.
وی اظهار کرد: داشتن یک نگاه تلفیقی و دنبال کردن معنای عقل در روایات و آنچه فیلسوفان و عرفای ما داشتند
ضرورری به نظر می رسد.
وی گفت: این جهان براساس عقل و منطق ساخته شده و ما گریزی از این مسائل نداریم، اما باید متعمدانه و عمیق وارد شویم و مسئولیت پرداختن به این مساله متوجه دوستانی است که پیش از همه درگیر این حوزه هستند.
یازدهمین همایش استادان و دانشجویان ایرانی خارج کشور از 25 تا 28 تیر ماه در مشهد ادامه دارد.


کد مطلب: 209800

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdcgzy9xzak9z74.rpra.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir